istock_17778658_large.jpg

Gastroenteritis

La gastroenteritis és una inflamació de l’estómac i els intestins, caracteritzada per la presencia de diarrea  (deposicions més toves o líquides, freqüents i abundants), que poden tenir un aspecte molt variable (a vegades poden contenir mucositat o filets de sang). És freqüent que s’acompanyi de vòmits (sovint abans de l’aparició de la diarrea),  febre i/o dolor abdominal còlic (“cargols de mal de panxa”).

És molt freqüent a la infància. En els països en vies de desenvolupament és una de les causes principals de mortalitat infantil. Al nostre país és excepcional que sigui tan greu, però si és causa freqüent d’ingressos hospitalaris i absències escolars.

En la majoria dels casos és causada per una infecció vírica, tot i que també podria estar causada per una infecció  bacteriana i en rares ocasions per un paràsit intestinal. Altres causes: ingesta d’un aliment en mal estat o infeccions no digestives (infeccions d’orina, otitis,etc…)

Es contagia tocant alguna persona o objecte contaminat pel virus (joguina, bolquer, etc.. ).

Quines conseqüències pot comportar?

En nens ben nodrits, la gastroenteritis sol curar en pocs dies sense complicacions, tot i que és normal que les deposicions triguin una mica més a normalitzar-se del tot.

La principal complicació que hem de vigilar és la deshidratació que té lloc quan les pèrdues de líquid  i sals minerals (per vòmits i diarrees) son majors que el líquid que el nen ingereix. Podem saber si un nen està ben hidratat perquè plora amb llàgrima, té la llengua i mucoses humides i orina amb regularitat. En canvi si el nen està postrat, presenta llavis i mucoses seques o fa hores que no orina caldrà que el portem al pediatre. Caldrà tenir una cura especial en els lactants petits, ja que es poden deshidratar en poques hores.

Quan cal consultar al pediatre?

Quan hi hagi signes de deshidratació, vòmits repetits, presencia de sang a la femta, febre de difícil control, crisi d’irritabilitat o dolor abdominal continu, nens menors de 3 mesos, si està prenent antibiòtics o en quadres de més de 7-10 dies d’evolució.

Quin tractament podem fer a casa?

És fonamental oferir quantitats repetides de líquid per tal que el nen pugui  reposar-ne la pèrdua. Quan la diarrea és abundant, sobretot en nens petits, son recomanables les solucions de rehidratació oral (suero), ja que la seva composició afavoreix a l’intestí a absorbir millor l’aigua i sals minerals necessàries. Aquestes solucions estan disponibles sigui en sobre,  líquid o  gelatina i a l’actualitat al mercat es disposa d’una gran varietat de gustos atractius als nens (neutre, maduixa, llimona, taronja, plàtan, cola, etc…) S’han de prendre amb freqüència, en petites quantitats (sobretot si presenta vòmits) i millor si estan fredes (nevera), ja que l’estómac ho tolera millor (per exemple 5 ml cada 5 min).

Els nens que prenen pit poden seguir-ho fent, la lactància materna ajuda a guarir la gastroenteritis.

Si el nen ja no vomita, pot fer una dieta pràcticament normal evitant aliments de dificil digestió o molt greixosos, verdures de fulla verda (són molt laxants) i sucs de fruita envasats (contenen sorbitol).

És freqüent que es recomani una dieta astringent (arròs bullit, poma, …) per tal que el nombre de deposicions disminueixi, però actualment s’ha demostrat que no és necessari, i una dieta restrictiva durant dies pot afavorir l’aparició de diarrea crònica.

En general no sol ser necessari l’ús de medicaments, ja que la gastroenteritis aguda sol curar-se espontàniament. Si es té febre es pot donar paracetamol (en aquest cas és millor evitar l’ ibuprofè ja que empitjora la inflamació de l’estómac). També es pot recomanar l’ús de probiòtics que ajudin a la recuperació de la flora intestinal.

Com es pot prevenir la gastroenteritis?

Donat que el contagi és per contacte, per prevenir-la és molt important el rentat de mans, sobretot al tocar al nen, i especialment al canviar-los el bolquer.

Actualment es disposa de la vacuna enfront el rotavirus (virus que provoca gastroenteritis sobretot als lactants més petits, amb risc important de deshidratació), tot i que encara no forma part del calendari sistemàtic vacunal.

Etiquetas: Fashion Lifestyle Trend


Pagina creada per berTIC Informàtica